Arabisch uit Tunesië en Irak

Laat je tijdens de derde editie van Reis door het Nederlands op zondag 18 juni betoveren door het Arabisch uit de polder van Tunesische dichteres Lamia Makaddam en Irakese dichter en kunstenaar Mowaffk Al-Sawad. De Bergen aan Zeese theatermaakster Maya Link neemt je mee in haar onderzoek naar haar Joods Irakese wortels voor de muzikale theatervoorstelling ‘Geboortegrond’ en wordt daarbij muzikaal begeleid door de Syrische Ud-speler Nour Wahedi.


Tickets

zondag 18 juni | 14:30 uur - 16:30 uur 
Vredeskerkje | Kerkstraat 21 Bergen aan Zee

Inloop vanaf 14:00 uur, start om 14:30 uur. Het programma bestaat uit voordrachten en muziek, met een pauze en nagesprek met het publiek.

-> Bestel

Regulier ticket - €16,50  
Vrienden van het Vredeskerkje - €15,00  
Passe-partout vier edities - €60,- (€15,- euro per editie)  
Passe-partout vier edities Vrienden van het Vredeskerkje - €50 (€12,50 per editie)

Lamia Makaddam

Lamia Makaddam

Lamia Makaddam (Sousse, 1971) is een Tunesisch-Nederlandse dichter en vertaler. Makaddam studeerde Arabische taal- en letterkunde aan de universiteit van Sousse. Na haar studie migreerde ze naar Nederland. Ze publiceerde vijf dichtbundels in het Arabisch. Haar werk is vertaald in het Nederlands, Engels, Frans en Koerdisch. In 2000 won Makaddam de El Hizjra-Literatuurprijs. Ze vertaalde de romans Jij zegt het van Connie Palmen en Malva van Hagar Peeters in het Arabisch.

Maya Link

Maya Link

Maya Link (Amsterdam, 1986) ​​is zangeres, actrice, theatermaker en songwriter. De Nederlands-Irakese Link werd geboren in een kunstenaarsgezin in de Amsterdamse Pijp. Ze groeide praktisch op het podium op en heeft zich daar ontwikkeld tot een veelzijdige theatermaakster. In 2016 won ze de Victorie Cultuurprijs categorie Podiumkunsten en ging ook naar huis met de Publieksprijs. In 2019 kreeg zij een toekenning van het Fonds voor Cultuurparticipatie als Urban Arts Talent, om zichzelf artistiek verder te ontwikkelen. Dit leidde in 2021 tot het oprichten van haar eigen wisselende muziektheatergezelschap LINK & KO. Ze werkte als actrice en zangeres in de voorstelling Kringloop van theatergezelschap Vis á Vis. En kwam eind 2022 met de nieuwe muziektheaterproductie: Geboortegrond.

Mowaffk Al-Sawad

Mowaffk Al-Sawad

Mowaffk Al-Sawad (Basra, 1971) kwam aan het eind van de Golfoorlog, begin 1991, in opstand tegen Saddam Hussein en moest na uitblijven van buitenlandse steun vluchten. Hij verbleef vier jaar in een vluchtelingenkamp in de woestijn van Saudi-Arabië. In 1994 werd hem asiel aangeboden in Nederland. Mowaffk Al-Sawad is dichter en toneelschrijver en schrijft in het Arabisch. Hij was redacteur van de in november 2000 bij Uitgeverij Passage verschenen bundel Wereldplaatje, een bloemlezing uit het werk van in Nederland woonachtige buitenlandse schrijvers. In maart 2002 won hij met twee van zijn gedichten de literatuurprijs van het centrum voor Arabische kunst en cultuur, El Hizrja. In 2002 verscheen bij uitgeverij Bornmeer zijn debuutbundel Een middag wit als melk. Iraakse gedichten. In oktober 2002 verscheen bij Uitgeverij Passage zijn debuutroman Stemmen onder de zon, over de jaren in een vluchtelingenkamp.

Nour Wahedi

Nour Wahedi

Zangeres Nour Wahedi (Syrië, 1989) studeerde in Aleppo en leerde Ud spelen van haar grootvader. Ze speelt geregeld met de formatie Orchestre Partout. Speciaal voor dit optreden leert zij Maya Link kennis maken met een aantal muziekstukken uit Irak die zij thematisch mooi vindt passen bij het verhaal dat zij vertelt. Samen zoeken ze naar een cross-over tussen de Arabische en Nederlandse taal in muziek.