Westfries, Volendams en Derreps

Op zondag 8 oktober sluiten we de serie luistermiddagen af met gedichten in het Hollands van de Westfriezen, Volendammers en Derpers. Met onder anderen Volendammer dichter en taalkundige Sijmen Tol en Dichter van Medemblik en ambassadeur van het Westfries Martine Meester.


Tickets

zondag 8 oktober| 14:30 uur - 16:30 uur 
Vredeskerkje | Kerkstraat 21 Bergen aan Zee

Inloop vanaf 14:00 uur, start om 14:30 uur. Het programma bestaat uit voordrachten en muziek, met een pauze en nagesprek met het publiek.

-> Bestel

Regulier ticket - €16,50  
Vrienden van het Vredeskerkje - €15,00  

Sijmen Tol

Sijmen Tol

Sijmen Tol (Volendam, 1950) is slavist, dichter en Volendammer, in willekeurige volgorde. Zijn eerste gedicht verscheen in 1968 in een schoolkrantje maar pas twintig jaar later begon hij zijn eigen dichtwerk serieus te nemen. En vanaf 2005 wisselt hij het Nederlands af met zijn andere moedertaal, het Volendams. Hij woonde lange tijd in Gouda, waar hij deel uitmaakte van de dichtersgroep Gheraert Leeu. Hij werkte daar mee aan tentoonstellingen waarin beeld en poëzie gecombineerd werden. Een aantal van zijn gedichten zijn in de loop der jaren gepubliceerd in verzamelbundels, onder andere in de bundel Daar begint de poëzie (de 100 beste gedichten uit de Turing gedichtenwedstrijd 2013) en recent in De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie (101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu). Sinds 2009 woont hij met zijn geliefde in Edam, waar hij opnieuw deel uitmaakt van een dichtersgroep. Plannen voor een uitgave van zijn gedichten in het Volendams beginnen langzaam vorm te krijgen.

Martine Meester

Martine Meester

Martine Meester (Nibbixwoud, 1983) is gedragsdeskundige en systeemtherapeut in de jeugdzorg en daarnaast liefhebber van het Westfries dialect. Die twee hebben meer gemeen dan het lijkt. Woorden verbinden immers en gevoelens in woorden overbrengen is een ontzettend krachtig middel, een bindmiddel. Ze schrijft gedichten, liedjes en verhalen in het Westfries en draagt deze graag voor. In 2023 is ze benoemd tot dichter van haar gemeente Medemblik, een eretitel die ze met liefde vervuld.