Zea
Zea

Zea is het solo-project van de Friese Amsterdammer Arnold de Boer (Makkum, 1974). In een goede twintig jaar speelde Zea in meer dan veertig landen verdeeld over zes continenten. Bijzonder is dat waar hij ook komt, De Boer veelal in het Fries zingt. In 2009 trad De Boer als nieuwe zanger en gitarist toe tot Nederlands meest vermaarde underground band The Ex.

De albums van Zea komen uit op het eigen Makkum Records label waar De Boer ook andere muziek, van over de hele wereld, op uitbrengt. Met deze grass-roots manier van werken binnen een internationaal muzieknetwerk kwam Zea al op podia in Azië (Libanon), Afrika (Ghana, Burkina-Faso, Ethiopië) en Zuid Amerika (Brazilië) terecht.

In 2017 bracht De Boer, in samenwerking met het Nederlandse Subroutine label, een Fries album uit waarmee hij een heel nieuw publiek bereikte, maar niet alleen in Friesland. Tot in Bulgarije werd zijn bijzondere plaat opgepikt en aldaar deed Zea een optreden en interview over zijn Friese liedjes op de nationale radio.

Op 7 maart 2020 verscheen SUMMING, een samenwerking met improviserend jazzpianist en elektrisch clavichord speler Oscar Jan Hoogland. Het meest recente album van Zea verscheen op 19 november 2021, benaamd Witst noch dat d’r neat wie, tevens het tweede Friese album van Zea.