Fries en Stellingwerfs

‘Reis door het Nederlands’ start op zondag 23 april in het Fries en Stellingwerfs met voormalig dichter des vaderlands en schrijver van het boekenweekgedicht Tsead Bruinja, muzikant Zea en Stellingwerver dichter Johan Veenstra.


Zondag 23 april | 14:30 uur - 16:30 uur    
Vredeskerkje | Kerkstraat 21 Bergen aan Zee

Inloop vanaf 14:00 uur, start om 14:30 uur. Het programma bestaat uit voordrachten en muziek, met een pauze en nagesprek met het publiek. 

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja
Image
De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter. In 2019 en 2020 was hij Dichter des Vaderlands van Nederland. Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe).

Bruinja’s bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Zijn meest recente bundel is Springtij - gedichten over het leven met TBS (Querido, 2020).

Zea

Zea

Zea is het solo-project van de Friese Amsterdammer Arnold de Boer (Makkum, 1974). In een goede twintig jaar speelde Zea in meer dan veertig landen verdeeld over zes continenten. Bijzonder is dat waar hij ook komt, De Boer veelal in het Fries zingt. In 2009 trad De Boer als nieuwe zanger en gitarist toe tot Nederlands meest vermaarde underground band The Ex.

De albums van Zea komen uit op het eigen Makkum Records label waar De Boer ook andere muziek, van over de hele wereld, op uitbrengt. Met deze grass-roots manier van werken binnen een internationaal muzieknetwerk kwam Zea al op podia in Azië (Libanon), Afrika (Ghana, Burkina-Faso, Ethiopië) en Zuid Amerika (Brazilië) terecht.

In 2017 bracht De Boer, in samenwerking met het Nederlandse Subroutine label, een Fries album uit waarmee hij een heel nieuw publiek bereikte, maar niet alleen in Friesland. Tot in Bulgarije werd zijn bijzondere plaat opgepikt en aldaar deed Zea een optreden en interview over zijn Friese liedjes op de nationale radio.

Op 7 maart 2020 verscheen SUMMING, een samenwerking met improviserend jazzpianist en elektrisch clavichord speler Oscar Jan Hoogland. Het meest recente album van Zea verscheen op 19 november 2021, benaamd Witst noch dat d’r neat wie, tevens het tweede Friese album van Zea.

Johan Veenstra

Johan Veenstra

Johan Veenstra (Nijeholtpade, 1946) is dichter, schrijver en liedjesmaker. Hij wordt als een der belangrijkste hedendaagse schrijvers in het Stellingwerfs beschouwd. Veenstra debuteerde als streektaalschrijver in 1971 in De Leeuwarder Courant. Onder de naam Stiekelstokkies las hij - voor Omrop Fryslân - jarenlang radiovertellingen voor. Verder publiceert hij regelmatig in het tijdschrift De Ovend. Voor zijn tweede roman Naachs goelen de honnen ontving Veenstra in 1984 de H.J. Bergveld-pries. Zijn laatste - autobiografische - roman is ook in het Fries vertaald.

Johan Veenstra zingt ook sommige van zijn teksten. Samen met Jan Brens schreef hij de Stellingwarf Cantate.

In 2001 werd Veenstra benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs in de categorie Proza & Poëzie over 2009 voor zijn boek Et geheim van de wiend. In 2015 won hij de prijs opnieuw nu voor zijn roman Een vrouw van ivoor. Veenstra won in 2020 de Rink van de Velde Prijs voor zijn roman Vreuger is voorgoed veurbi'j.

In 2021 werd Johan Veenstra benoemd tot ereburger van Weststellingwerf.