Sranantongo en Sarnami

Op zondag 7 mei brengt Onias Landveld een spoken word performance in het Sranantongo en Nederlands, zingt Raj Mohan gedichten in het Sarnami en speelt Kenneth Herdigein zijn voorstelling ‘Mei en de vuilnismannen van de ziel’. Een poëtische solovoorstelling rond de Mei van Gorter waarin Kenneth een ode brengt aan de mensen die zijn liefde voor taal hebben aangewakkerd en een relatie legt tussen de Nederlandse Tachtigers en Surinaamse Vijftigers.


zondag 7 mei | 14:30 uur - 16:30 uur 
Vredeskerkje | Kerkstraat 21 Bergen aan Zee

Inloop vanaf 14:00 uur, start om 14:30 uur. Het programma bestaat uit de theatervoorstelling, voordrachten en muziek, met een pauze en nagesprek met het publiek.

Raj Mohan

Raj Mohan

Raj Mohan (Paramaribo, 1964) is een Surinaams-Nederlandse musicus, zanger, componist, singer-songwriter en dichter. In 2008 debuteerde Raj Mohan als dichter bij uitgeverij In de Knipscheer met zijn bundel Bapauti / Erfenis, welluidende gedichten in het Sarnámi, de taal van de Surinaamse Hindostanen. De teksten zijn veelal geschreven in eenvoudige taal, vaak in een liedvorm en in de jij-vorm. Met zijn thema's plaatst hij zich in een traditie die geschapen is door dichters als Jit Narain en Cándani: de migraties, een nieuwe wereld tussen Hindostaanse tradities en de koude moderniteit, het moeilijke landbouwersleven, liefde. Hij voegt daaraan nog een nieuw thema toe: de fysieke aftakeling bij het ouder-worden.

In 2011 verscheen zijn tweede gedichtenbundel Tihá / Troost, 22 gedichten in het Nederlands, en 17 gedichten in het Sarnámi met een Nederlandse vertaling ernaast (die soms nogal afwijkt van het Sarnámi). De Sarnámi gedichten zijn eenvoudig van taal. Ze geven intieme familiescènes, ontspruiten bijna altijd uit de melancholie over een verdwenen of een verdwijnende wereld. Ze worden gedragen door het verdriet van de migrant die ergens tussen India, Suriname en Nederland de coördinaten van zijn leven en zijn identiteit probeert te zoeken. De Nederlandse gedichten zijn veelvormiger, het gaat daar ook over het Suikerfeest, over een schietincident en over overgewicht.

Kenneth Herdigein

Kenneth Herdigein

Kenneth Herdigein (Paramaribo, 1959) is acteur en theatermaker. Herdigein kwam op zijn 13e jaar naar Nederland en ging in 1979 naar de toneelschool in Amsterdam en kwam daarna bij Het Werkteater. Hij is vooral bekend van zijn rollen in verschillende televisieseries, zoals Opzoek naar Yolanda, We zijn weer thuis, Zeg 'ns Aaa, Unit 13 en Goede tijden, slechte tijden. Vanaf 2005 is Herdigein regelmatig te zien in Keyzer & De Boer Advocaten als rechter Fischer. Ook speelde hij de rol van Howard Blokland, de vader van scholieren Avalanche en Shanti in de jeugdserie SpangaS. Herdigein is ook bekend door zijn vele rollen in het Nederlandse theater. Zo speelde hij Nelson Mandela in de Amandla! Mandela in 2009/2010.

Onias Landveld

Onias Landveld

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, presenteert, dicht en inspireert. Vanaf aug 2017 is hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreek cursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden. Hij houdt daarvan. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.